rechterkant
        Mouse-over voor
           start en stop
spacerenvelop
Geachte bezoeker,
welkom op onze site.

Orders onder € 10.00 kunnen alleen geleverd worden met een bijdrage van € 2.50 in verzending en verpakking.

Dit geldt alleen voor postlevering. Voor pakjes gelden andere regels, zie daarvoor de uitleg bovenaan deze pagina.
maand actie studio
aanbieding
maand aktiealarm licht
Alarm Lamp met 16 felle Led's.
 lichtbox 10 x 15
Lichtbox, plat, 10x15cm daglicht.
gereedschap accu
Vervangende accu's voor gereedschap.
filters
Ruime collecie filters, ringen, adapters, zonnekappen enz.
 batterij laders
Laders voor alle soorten accu's
proj.lampen
Optische lampen.
Led Lenser
Led Lenser lampen
acclink horizontaalINFORMATIE LOUPEN


Info over gebruikte termen en gebruiksadvies

Aplanatische loep)

Aplanatisch lenssysteem.

Een aplanatische lens bestaat uit twee convex lenzen (planconvex) van gelijke sterkte die met de convexe zijde naar elkaar toe liggen.De onderlinge afstand is uiterst klein. Afbeeldingsfouten van deze lens, vooral kussenvormige vertekening zijn daardoor minimaal.Het blikveld van dit systeem is groot en er is een hoge vergroting mee mogelijk.

Brandpunt.Vast.

De brandpuntafstand is de afstand tussen het midden van de lens en het brandpunt. Uit deze afstand is de vergrotingsmaatstaf te berekenen. Loupen met een vast brandpunt bestaan meestal uit meerdere lensdelen, wordt de loup buiten zijn brandpuntsbereik gebracht dan levert hij geen scherp beeld meer. De vergrotingsfactor van dit type ligt tussen 3x ~ 20x

Asferische loep Asferische lenzen.

Dit is een enkelvoudige lens, evenals de biconvex lens. een zijde is bolvormig, de andere kant is asferisch gewelfd. Een asferische lens geeft door de correctie van vertekeningen een scherp beeld tot aan de rand van de lens. Van dit type kunnen tot 6x vergrotende lenzen gemaakt worden. Als een asferische loup dicht bij de ogen gebruikt wordt, moet de bijna vlakke kant naar de ogen gericht zijn, is de kijkafstand 15 cm of meer dan moet de bolle kant naar het gezicht liggen.
Variabel brandpunt.

Loupen in deze uitvoering kunnen binnen een bepaald bereik boven het objekt op en neer bewogen worden waardoor de vergroting veranderd. De gebruikte lenzen zijn dan bivonvexe- planconvexe en asferische lenzen. De vergrotingsfactor ligt tussen 2x ~ 6x.
Bifocale loep Bifocale loupen.

Bij bifocale loupen is onderin de lens een tweede lens geslepen of geplakt met een hogere vergroting dan de hoofdlens voor het bestuderen van details.
Lichtgewichtlenzen en loupen.

Deze zijn niet van glas maar van hoogwaardige kunststoffen gemaakt. (plexiglas) Ze zijn optisch zuiver, antistatisch en glashelder. De oppervlakte van BRS- en BRT lenzen wordt chemisch gehard, waardoor ze niet snel beschadigd raken. Het voordeel vaqn kunststof lenzen is dat ze niet alleen stukken lichter zijn als die van glas, maar bovendien goedkoper en toch "loupzuiver" zijn.
Biconvexe loep Biconvexe lenzen.

Deze enkele lens is aan beide kanten bolvormig en in het midden veel dikker dan aan de rand. Het blikveld is bij kleine tot gemiddelde vergrotingen erg groot. Dit is het meest gebruikte lenstype bij het maken van loupen en leesglazen.
Vergroting of Dioptrie

De vergrotingsfactor of dioptrie van loupen en leesglazen ligt in het huiskamergebruik tussen de 2x en 30x. Hoe hoger de vergroting, hoe kleiner het blikveld. De vergroting wordt aangegeven met een factor ( 2x, 3x, 8x enz)

Onderhoud en schoonmaken. GLAS.

Optisch geslepen glaslenzen zijn redelijk ongevoelig voor beschadigingen, de lenzen en loupen laten zich makkelijk reinigen met een zachte doek, de hoogwaardige microvezel doeken of in alcohol ( geen drank !) gedrenkte tissues of doekjes.

Onderhoud en schoonmaken BRS kunststof.

Bij normaal gebruik zijn deze lenzen onbreekbaar en tot zekere hoogte ook krasbestendig door de oppervlakteveredeling. Ze zijn desondanks aanzienlijk kwetsbaarder als glaslenzen en moeten dan ook met overleg behandeld en gereinigd worden. Zachte nietpluizende doeken en optiekpapier mogen gebruikt worden, voorkom echter dat er hard "gepoetst" wordt.