rechterkant
        Mouse-over voor
           start en stop
spacerenvelop
Geachte bezoeker,
welkom op onze site.

Orders onder € 10.00 kunnen alleen geleverd worden met een bijdrage van € 2.50 in verzending en verpakking.

Dit geldt alleen voor postlevering. Voor pakjes gelden andere regels, zie daarvoor de uitleg bovenaan deze pagina.
maand actie studio
aanbieding
maand aktiealarm licht
Alarm Lamp met 16 felle Led's.
 lichtbox 10 x 15
Lichtbox, plat, 10x15cm daglicht.
gereedschap accu
Vervangende accu's voor gereedschap.
filters
Ruime collecie filters, ringen, adapters, zonnekappen enz.
 batterij laders
Laders voor alle soorten accu's
proj.lampen
Optische lampen.
Led Lenser
Led Lenser lampen
acclink horizontaal


 
Schroefdraden in de fotografie
 

In de fotografie wordt steeds minder gebruik gemaakt van universele maten voor accessoires- en toepassings producten.

Bij de analoge foto en filmcamera's die vroeger ( tot ± 1985 ) gemaakt werden gebruikte men fabrikants-onafhanhankelijk schroefdraadmaten voor de verwisselbare lenzen en accessoires.  Met de digitalisering van Foto en Video heeft elke fabrikant zijn eigen bajonetaansluitingen ontwikkeld en toegepast, waardoor de gebruikers van zo'n ysteem min of meer gedwongen worden ook de accessoires van het betreffende merk te kopen

Er zijn toch nog enkele "fossiele" schroefdraad- aansluitingen in gebruik.

M39-schroefdraad M39 x 26Gg
Deze schroefdraad - ook wel Leicadraad genoemd wordt gebruikt sinds ± 1930 en werd ontwikkeld door Leica. Al snel volgden de fabrikanten Voigtländer, Canon en Ricoh, die hun objektieven en toebehoren ook met deze schroefdraad aanboden. Zelfs vandaag de dag worden nog enkele top-kwaliteit objektieven met deze vatting aangeboden

M40-schroefdraad
M40-schroefdraad is een tamelijk zeldzaam gebruikte vatting en komt bijna niet meer voor. Het werd voornamelijk toegepast door Praktica en Pentacon.
Sommige CCD-camera's ( beveiligings camera's ) gebruiken deze vatting nog steeds

M42-schroefdraad M42 x 1.0
M42 is de gestandariseerde schroefdraad die gebruikt ging worden voor de camera's en lenzen van o.a. Praktica, Voigtländer, Fujica ST, Ricoh en Pentax.
M42 was de opvolger van de oudere M39-schroefdraad en werd ontwikkeld in een periode dat de fabrikanten nog niet dachten aan het verplichten van klanten tot het kopen van producten die gebonden waren aan hun eigen nieuwe merkgebonden bajonetten.

T2-schroefdraad M42 x 0.75
T2 is een oude Tamron standaard. Er zijn nog steeds vele adapters leverbaar voor T2, van T2 naar andere maten en vice versa. Het is de standaard geworden voor veel toepassingen zoals voor microscopen, telescopen, dia duplicators e.d..

C-Mount 1" x 32 TPI UN 2A
Standaard vatting van lenzen voor moderner CCD camera's, schroefmaat (mannelijk) 1"-32UN2A, en met een brandpunt van 17.526 mm.

CS-Mount 1" x 32 TPI UN 2A
Afgezien van het brandpunt van 12,5 mm is deze ring gelijk aan de C-Mount. De CS- Mount is van een latere datum en werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag naar kortere lengtes.

Statief draad DIN 4503 / ISO 1222  1/4" - 20 UNC
Deze maat wordt gebruikt voor alle compact-camera's , de meeste SLR en digitale camera's, snelkoppelsystemen, balhoofden en panoramakoppen.
De schroefdraad is niet metrisch, zoals in de fotosector gebruikelijk (M3, M5 etc) maar een zogenaamde 1/4 WithWorth draad. Dit is een Engelse maat, deze schroefdraad is aleen in speciaalzaken te vinden. Voor het grote werk bestaat er ook nog een zwaardere 3/8 inch draad.
Om een apparaat met een aansluiting van 1/4 op 3/8 aan te sluiten bestaan speciale adapters, de zogenaamde statiefnippel.

3/8" - 16 UNC
Veel professionele foto-apparatuur heeft een grotere statiefmaat, ook weer een Engelse.


Filterdraad
Is de schroefdraad aan de voorzijde ( binnen ) van het objektief waarin een filter of zonnekap geschroefd kan worden. Deze filterdraad bepaalt de doorsnede van het te gebruiken filter. Door een verloopring te gebruiken kunnen ook grotere- resp. kleinere filters worden gebruikt.

step up ring
Met een step up ring (verloopring) kan bv een filter met een grotere diameter dan die van het objektief op een objektief gezet worden.
De ring is aan 1 kant gelijk aan de lensdiameter, aan de andere kant moet dan de maat van het toe te passen filter zitten. Zo kunt U bv. Uw filters van een vorige camera blijven gebruiken. bv. 55 naar 58mm

Step down ring
Wordt gebruikt om een accessoire met een kleinere diameter dan de filtermaat van een objektief op dit objektief te zetten. De ring is aan een kant gelijk aan de lensdiameter van de huidige camera, aan de andere zijde is dan de kleinere aansluitingsdraad voor de te gebruiken accessoires. Zo kunt U kleinere filters van de vorige camera ook op de nieuwe lens blijven gebruiken. bv. 58 naar 55mm. Naarmate de stap omlaag groter wordt is de kans op vignettering ook steeds groter. Vignettering veroorzaakt een onscherpe donkere rand op de opnames, veroorzaakt door de vatting van de kleinere accessoires.


Objectiefvatting
De objectiefvatting is het systeem waarmee een objectief op een camerabody gemonteerd wordt. Ooit redelijk universeel toen er nog schroefdraad vattingen werden gebruikt, zoals m42 en m39 maar inmiddels is de objectiefvatting overal vervangen door een bajonetaansluiting. Er bestaan verschillende adapters voor de objectiefvatting om objectieven en camera’s onderling te kunnen te kunnen gebruiken, al is dat vaak wel met beperkingen. Om die te verminderen worden sommige adapters weer met extra correctielenzen uitgerust maar het blijft vaak toch wel behelpen.

T2 adapter   statief verloop T2 naar M42
T2 adapter                       3/8"naar 1/4"                 T2 naar M42
Een korte toelichting op accessoires die op objektieven kunnen worden gebruikt.

Bodycap
Een bodycap is een afsluitdop die de camera body afsluit als er geen objectief op zit. De bodycap heeft dezelfde bajonet (of schroefdraad) als het objectief, en is dus merkgebonden

Achterlensdop.
Dit is een afsluitdop voor de achterkant van een los objekief. Deze dop heeft weer dezelfde bajonet- of schroefdraad als de body en is dus merkgebonden


De lensdop is een opschuifbaar of opschroefbaar dekseltje voor het objectief. Ze zijn er in kunststof en lichtmetalen uitvoeringen. De lensdop beschermt het objectief en vooral de frontlens tegen stof en vuil. Het is het meest zoekgeraakte onderdeel van een camera. Daarom zijn sommige lensdoppen dan ook voorzien van een oogje en koordje om ze met de draagriem of de camera te verbinden. Dit onderdeel, cap-keeper genoemd is ook als los accessoire leverbaar. Ook zijn er voor de digitale camera's lensdoppen van of voorzien van transparant matglas voor het instellen van de witbalans.
Filter accessoires

                         Accessoires voor camera en filter.

reinigingsset 9 dlg € 6.95ww
Reinigingsset voor filter en camera.
Met blaaskwastje, watten-staafjes, lenstissues,microvezel doekje, lensspray, persstrip voor LCD, beschermingsfolie voor LCD en een ultradun alu doosje voor 2 st. geheugen-kaartjes.
camera grip
€ 8,50 ww
Tokar Neoprene camera grip
Voor reflexcamera's.
Dik elastisch neoprene polsband met klittenband, waaraan een riem met koppelstuk voor de statief-ingang van de reflexcamera.
Camera altijd paraat voor de opname.
filter etui
Filter etui van zacht kunstleer, portefeuille
model , overslag met klitttenband voor:
4 filters tot 58mm        € 3.25ww


4 filters vanaf  62mm  € 3.95ww
6 filters vanaf  62mm  € 4.95ww
filterklem per 2 stuks

Fillterklem
voor het 'lossen' van vastzittende filters of lenzen. 
voor filters tot 67mm            2.95ww
voor filters vanaf 67mm       3.95ww