rechterkant
        Mouse-over voor
           start en stop
spacerenvelop
Geachte bezoeker,
welkom op onze site.

Orders onder € 10.00 kunnen alleen geleverd worden met een bijdrage van € 2.50 in verzending en verpakking.

Dit geldt alleen voor postlevering. Voor pakjes gelden andere regels, zie daarvoor de uitleg bovenaan deze pagina.
maand actie studio
aanbieding
maand aktiealarm licht
Alarm Lamp met 16 felle Led's.
 lichtbox 10 x 15
Lichtbox, plat, 10x15cm daglicht.
gereedschap accu
Vervangende accu's voor gereedschap.
filters
Ruime collecie filters, ringen, adapters, zonnekappen enz.
 batterij laders
Laders voor alle soorten accu's
proj.lampen
Optische lampen.
Led Lenser
Led Lenser lampen
acclink horizontaal


Verklaring van begrippen en termen
Prismakijkers en spottingscopes


Blikveld of Beeldhoek
De beeldhoek wordt gegeven in graden of in gezichtsveld op 1000m in meters.
Dakkantkijkers
Het meest compact en daardoor zeer populair bij buitensporters, omdat ze makkelijk in een jaszak passen. De kijker is compacter omdat het prisma op een slimme manier is geplaatst waardoor het beeld van objectief tot oculair zo ongeveer een rechte lijn doorloopt. Omdat dit om een nauwkeurige en arbeidsintensieve manier van produceren vraagt zult u deze techniek dan ook hoofdzakelijk bij de kostbaardere kijkers terugvinden. Uitgevonden door Moritz Carl Hensoldt en voor het eerst door hem op de markt gebracht in 1897.
Fase correctie
Door middel van een coating kan de faseverschuiving die optreedt bij dakkantprisma's opgeheven worden. Hierdoor gaat minder licht verloren en wordt het beeld helderder.
Glas
Driedimensionaal netwerk van silicaat (-Si-O-Si-) waarin zich allerlei kationen zoals natrium, kalium, magnesium en calcium bevinden. Glas stolt zonder de kristalvorm aan te nemen en blijft daardoor zeer doorzichtig. Door de amorfe structuur lijkt glas chemisch gezien meer op een vloeistof.
.
Vergrotingsfactor (bijv. 8x20)
Dit betekent, een vergroting van 8 keer en een effectieve objectiefdiameter van 20 mm. Hoe groter de objectiefdiameter, hoe meer licht wordt ingevangen en hoe lichtsterker de kijker is.
Helderheid
De hoeveelheid licht die het netvlies per eenheid van oppervlak ontvangt, bepaalt de "helderheid" van het beeld. Is V de lineaire vergroting van de kijker, dan zal de hoeveelheid licht die tot het netvlies doordringt V2 maal zo groot zijn als bij het blote oog. (H.A. Lorentz)
Porrokijkers
Porrokijkers zijn wat groter dan dakkantkijkers omdat het prisma uit meerdere delen bestaat die naast elkaar in de behuizing van de kijker moeten passen. Een groot voordeel van porrokijkers is dat ze over het algemeen wat voordeliger zijn dan de dakkantkijkers. Onafhankelijk van elkaar uitgevonden door Ignazio Porro in 1854 en in 1870 door Prof. Ernst Abbe voor Zeiss. Door beperkingen in de optische kwaliteiten van kristal duurde het tot 1894 voordat de eerste Abbe/Porro prismaverrekijker op de markt kwam. Zie ook onderaan deze pagina.
Infrarood
Ook wel afgekort tot IR. Straling uit het niet-zichtbare spectrum met een golflengte van > 750 nm.
Lichtsterkte
Licht zal verloren gaan door terugkaatsing aan ieder brekend oppervlak en dus ook wanneer licht door lenzen en prisma's valt. De kwaliteit van de lenzen bepaalt de hoeveelheid licht die wordt gebroken. De waarde wordt berekend door de uittredepupil te kwadrateren. Een hogere lichtsterkte is in principe beter. De relatieve lichtsterkte is de lichtsterkte verhoogd met 50 % om de werking van coatings mee te nemen in de berekening.
Onderhoud
Verrekijkers hebben bijna geen onderhoud nodig. Vuile lenzen kunnen gereinigd worden met een zacht doekje. Zandkorrels kunnen met een blaasbalgje of een zacht kwastje zonder krassen van de lenzen worden verwijderd. Heel handig zijn de speciale reinigingspennen. Gebruik geen benzine of agressieve oplosmiddelen omdat deze de coating kunnen aantasten. Zeer vette lenzen kunnen met een beetje alcohol of zeepwater worden gereinigd. Lukt dit niet, geef dan een voorbehandeling met een minuscuul drupje petroleum. Indien er condens in een kijker zit, leg deze dan op een warme droge plaats. Bescherm uw kijker tegen vallen en stoten.
Nanometer (nm)
En miljardste deel van een meter.
Objectief
De lensgroep van de verrekijker die naar het object gericht is (de voorste lensgroep).
 
Lichtsterkte
Licht zal verloren gaan door terugkaatsing aan ieder brekend oppervlak en dus ook wanneer licht door lenzen en prismas valt. De kwaliteit van de lenzen bepaalt de hoeveelheid licht die wordt gebroken. De waarde wordt berekend door de uittredepupil te kwadrateren. Een hogere lichtsterkte is in principe beter. De relatieve lichtsterkte is de lichtsterkte verhoogd met 50 % om de werking van coatings mee te nemen in de berekening. Schemergetal
Het schemergetal komt overeen met de wortel uit het product van vergroting en objectiefdiameter (in mm). Overdag worden de prestaties van een kijker alleen bepaald door de vergroting. In de schemering geeft het schemergetal de prestaties het beste weer, een hoog schemergetal is echter niet automatisch een garantie voor goede prestaties.

Waarden
Geometrische lichtsterkte is een relatief cijfer en wordt het meest gebruikt om de lichtkwaliteit van een kijker aan te geven.
Ze is het kwadraat van de uittrede-pupil.
Bij een 7x50 kijker wordt dit 50 : 7 = 7,15             7.15 x 7,15= 51,13.
Nu zie je ook waarom een 7x50 kijker ook wel nachtkijker wordt genoemd.
Overigens hebben de glaskwaliteit van de lens en de coating ook een zeer grote invloed op de lichtsterkte en de "brille" .  
Relatieve lichtsterkte: 51.04
Schemergetal: 14.49
Al deze waarden zijn slechts afhankelijk van 2 fysieke eigenschappen van de verrekijker, en houden weinig tot geen rekening met coatings, het soort glas en de nauwkeurigheid waarmee de kijker en prismas zijn gefabriceerd en gemonteerd. Ze dienen als een indicatie van de prestaties, maar zijn niet genoeg om een kijker uit te kiezen. Daarvoor zult u erdoorheen moeten kijken.

Uittredepupil
Dit is het lichte ronde vlekje, dat zichtbaar is in het oculair, indien men de kijker op enige afstand van het oog houdt. Gedefinieerd als de diameter gedeeld door de vergroting. Gezien de maat van de pupil zijn waarden tussen de 2 mm en 7 mm zinvol.

 Schemergetal
Het schemergetal komt overeen met de wortel uit het product van vergroting en objectiefdiameter (in mm). Overdag worden de prestaties van een kijker alleen bepaald door de vergroting. In de schemering geeft het schemergetal de prestaties het beste weer, een hoog schemergetal is echter niet automatisch een garantie voor goede prestaties.
wortel uit (vergrotingsfactor x objektiefdiameter. )
Bv. 8x21 schemergetal is wortel uit (8 x 21 )= 13
of   7x50 spacer(7 x 50 )= 18,7
Oculair
De achterste lensgroep, daar waar u doorheenkijkt. Deze is vaak af te stellen op een eventuele oogafwijking.
Polycarbonaat
Kunststof die veel wordt toegepast om lenzen van te maken. Zoals de naam al aangeeft is het een polymeer van carbonaten.
Prisma
Lenselement wat er voor zorgt dat het beeld niet ondersteboven staat en het mogelijk maakt de lentgte van de kijker te verminderen. Twee varianten worden veel gebruikt: porro en dakkant
Schemergetal
Het schemergetal komt overeen met de wortel uit het product van vergroting en objectiefdiameter (in mm). Overdag worden de prestaties van een kijker alleen bepaald door de vergroting. In de schemering geeft het schemergetal de prestaties het beste weer, een hoog schemergetal is echter niet automatisch een garantie voor goede prestaties.
Spectrum
Het kleurenspectrum is een reeks van golflengten. Het zichtbare licht heeft een golflengte tussen de 380 en de 750 nm. Aan weerszijden van het zichtbare spectrum bevinden zich Ultraviolet en Infrarood.
Transmissie
Brillen en lenzen laten bepaalde golflengten beter door dan andere. Het doorlaten van een bepaalde golflengte heet transmissie, uitgedrukt in %. Een heldere lens heeft een transmissie van bijna 100%, terwijl een donkere gletsjerbril vaak maar 9% van het zichtbare licht doorlaat.
Ultraviolet
Ook wel afgekort tot UV. Straling uit het niet-zichtbare spectrum met een golflengte van < 380 nm.

Uittrede pupil
De uittredepupil is de breedte van de lichtbundel die de kijker door het oculair verlaat. Om de uittrede-pupil te berekenen deel je de diameter van het objektief door de vergroting. Bv. een 8x21 kijker. Deel 21 door 8, de uittredepupil is 2,6 .   Bij normale  licht-omstandigheden heeft je oog een pupilwijdte van ca. 2 - 3 mm.
Die pupilwijdte zou dus iets groter kunnen zijn dan de uittredepupil van de kijker.
Op dat moment zou je met zo'n kijker dus een iets te donker beeld
krijgen, en dat is zeer vermoeiend voor de ogen.
In de schemering of in het donker kan je oogpupil wel 7mm worden.
Van het zeer weinige licht wat door de kijker komt treft dus nog maar minder als de helft het netvlies.
Denk daaraan wanneer je een kijker koopt.
                                                       *tip*
Koop geen kijker met een uittrede-pupil kleiner dan 4,5, wanneer
je de kijker hoofdzakelijk 's-avonds of 's-nachts wil gebruiken.


 * tip *
Koop een kijker met een juiste mix van vergroting, lichtsterkte en formaat, afgestemd op het doel waarvoor je hem gaat gebruiken.
Kijk dan pas naar het uiterlijk.

Vergroting
Vergroting 8x40, 7x50 enz. wil zeggen dat de vergroting 8x of 7x is, en dat de diameter van het voorste objektief 40 of 50 mm is. Hoe groter de vergroting, hoe kleiner het blikveld van een kijker wordt.
Als dat een probleem zou zijn bieden speciale groothoekkijkers soms een oplossing. Hoe hoger de vergrotingsfactor, des te gevoeliger wordt de kijker voor trillingen en bewegingen.

* tip *
Gebruik vanaf vergrotingsfactor 10 een statief of eenbeenstatief.

Het Scherpstellen
Eigenlijk een vrij simpele zaak.
Haal de beschermdoppen van de occulairs en objektieven. Neem de kijker voor je ogen, sluit je rechteroog en stel met de centrale knop op de middenas de kijker scherp op een voorwerp met behoorlijk zichtbare contrasten op ca. 30 mtr afstand.  Sluit nu je linkeroog, laat de centrale scherpstelknop zoals hij is, en draai aan de voorste ring van het rechter-oculair tot het  objekt ook hier scherp zichtbaar is.
Kijk nu met beide ogen en stel eventueel na met de centrale knop.
                                                   * tip *
Als je de positie van de rechtse occulair-ring onthoud, ( - of +)
kun je een volgend keer die stand gelijk instellen en de kijker
dan direkt gebruiken.


Brildragers

Voor brildragers kan kijken door een verrekijker problemen geven.
De afstand van het oog tot de eerste lens van het oculair wordt groter waardoor sowieso een kleiner blikveld ontstaat en de afzonderlijke beelden soms ook niet in elkaar "schuiven".
Bij alle kijkers zit een (vaak) voorgevormde rubber ring om het invallen van vals licht in de ogen te voorkomen. Klap deze rubber ringen om, of als dat mogelijk is, verwijder ze van het occulair.
Je kunt nu weer van het hele beeldveld genieten terwijl je toch je bril draagt.
                                                * tip *
Probeer eens een keer je kijker zonder bril te gebruiken, bij niet
te grote oogafwijkingen is er vaak met de kijker nog veel te corrigeren, waardoor je dan in elk geval geen last van je bril meer heb. hoogstens nog het probleem waar je hem zolang laat.

Dakkant (Roof type) of ZCF (Porro) : Deze aanduidingen zeggen iets over de constructie van het prisma. Bij een ZCF, ofwel Porro type, zijn de prisma's op de klassieke manier geconstrueerd. Bij een DCF, ofwel Roof type, zijn de prisma's boven elkaar geplaatst.
Hierdoor wordt de verrekijker rechter en dus moderner van vormgeving.
Beide systemen zijn technisch gelijkwaardig alleen anders in vormgeving.

BAK4:
Voorheen werd er nooit gesproken over het type prisma
in een verrekijker, omdat er uitsluitend verschil zat in het optische glas gedeelte. Nu ziet u bij sommige kijkers de term prisma BAK4 staan. Dit houdt het volgende in; door het vergroten van de prisma in de verrekijker wordt de opening die gebruikt wordt om het object in beeld te krijgen in zijn geheel overlapt. Zo ontstaan er geen schaduwranden meer in het beeldveld zodat er meer licht-opbrengst wordt behaald.
Meer licht betekent automatisch beter beeld

Toepassing Ideale vergroting Welke kijker zal ik kopen?
Bij het kiezen van een verrekijker dient met een aantal aspecten rekening te houden. Een kijker met een groot objectief is lichtsterker dan een kijker met een kleine diameter, maar is hierdoor ook zwaarder. Een lichtgewicht kijker voor bijvoorbeeld trektochten heeft daarom meestal een vergrotingsfactor van 8x20 of 10x25. Bij gebruik in de schemering is juist de lichtsterkte van belang en zal een kijker met een groot objectief de voorkeur genieten. Het gewicht en het formaat zijn dan iets minder van belang.
Wanneer u de kijker op een boot wilt gebruiken is het van belang een niet al te grote vergrotingsfactor te kiezen. Een grote vergrotingsfactor zal schommelingen ook vergroten en hierdoor kan het lastig zijn een rustig beeld te krijgen. Kijkers met een vergroting van bijvoorbeeld 7x50 zijn dan een goede keuze. Eventueel kunt u dan kiezen voor een (spat) waterdicht model. Natuurliefhebbers die een kijker willen gebruiken bij dagwandel- tochten kiezen v.a.ak voor een model dat niet al te zeer vergroot, maar dat wel lichtsterk is en een groot beeld geeft, zodat kleine, bewegende objecten goed te volgen zijn. Een 8x of 10x vergrotende kijker is dan erg geschikt. 
Algemeen 7 x , 8 x
Astronomie 10x,12x,16x,20x,30x
Beveiliging 7 x, 8 x, 9 x
Concert 6 x ,7 x
Jacht 7 x, 8 x, 9 x
Observatie van Vogels & Vlinders 8 x, 10 x
Observatie over grote afstanden 10x,12x,16x,20x,30x
Observatie van vliegtuigen e.d. 10 x, 12 x
Rugzaktoerisme 7x, 8x, 9x
Theater/toneel 3 x,4 x, 5 x
Vakantie en toerisme 7x, 8x, 9x
Waterrecreatie 7 x 50